Filter

Zaštita glave i lica podrazumeva zaštitne naočare, zaštitni šlem, štitnik za lice – vizir.

Zaštita radnika od potencijanih povreda glave, najvažniji je cilj bezbedonosnih radnih procedura. Pravilna i redovna upotreba zaštitne opreme iz zaštita glave i lica može sprečiti veoma ozbiljne povrede.

Zaštitna oprema za lice i glavu štiti od prašine, prljavštine, metalnih i drvenih opiljaka, čvrstih čestica, prskanja hemikalija,toplote, odsjaja, varnica, štetnih zračenja…

Kada birate najbolju zaštitu za oči i lice, ona treba da  odgovara specifičnim rizicima vašeg radnog mesta, da vam dobro pristaje i da je dovoljno komforna za nošenje, da ne smanjuje vidno polje niti vam ograničava pokrete, da ne smeta upotrebi druge zaštitne opreme, da je dugotrajna i može da se čisti.

Zaštitne naočare

Zaštitne naočare imaju plastične ili metalne ramove otporne na udarce, sočiva otporna na udar čestica, a neke imaju i bočnu zaštitu.

Zaštitne naočare zatvorenog tipa naležu sasvim na lice, pokrivajući potpuno oči i predeo oko očiju i potpuno štite od letećih čestica, kapljica i prašine. Imaju direktnu ili indirektnu ventilaciju, zavisno od rizika sredine u kojoj se koriste. Neke od njih se mogu nositi preko dioptrijskih naočara.

Viziri

Viziri su prozirni plastični štitnici  koji prekrivaju celo lice. Štite od prašine, prskanja tečnosti i direktnih udaraca čestica, ali ne i bočnih. Koriste se često zajedno sa zaštitnim naočarama ili zaštitnim maskama, radi potpunije zaštite, zavisno od rizika kojima je radnik izložen.

Zaštitni šlem

Nošenje šlema ili bum kape je najlakši i najjednostavniji način prevencije povreda glave. Šlem štiti od udaraca i opasnosti probijanja, kao i od strujnog udara i opekotina.

Šlemovi imaju tvrdu spoljnu školjku i postavu od traka za glavu i kaiševa za kačenje, koji apsorbuju udarace i omogućavaju ventilaciju.

Šlemovi se najčešće koriste na gradilištu i uopšte u građevinskoj industriji, ali isto ih koriste stolari, tesari, električari, vodoinstalateri, drvoseče, varioci, radnici u naftnoj industriji, transportu… svi kod kojih postoji opasnost od padova, udaraca i povreda glave, kao i električnih udara, u obavezi su da nose zaštitni šlem.

Elektroizolaciona svojstva šlemova se razlikuju i određena su klasom industrijskog šlema.

Šlemovi su najčešće kompatibilni sa dodatnom opremom za zaštitu lica i sluha.

Pogodni su za brendiranje oznakama firme, napred ili bočno.

Bum kapa

Bum kapa ima čvrstu školjku i predviđena je za korištenje u prostorima gde postoji ograničenje visine i rizik udaranja glavom, kao i druge opasnosti od udaranja i povređivanja glave, nižeg inteziteta udaraca, ali ne pružaju dovoljnu zaštitu od padajućih ili letećih predmeta. Najčešće se koristi u automobilskoj, avio industriji, transportu, železnici , ali bum kapa može imati široku primenu.